Genellikle bilgisayar açılışında Bios’ta yüklenen ortam sürücülerinden ve sürücü durumlarından kaynaklanır. Şimdi bunlara bir bakalım.
Klavye Hatası (Keyboard Error): Klavyenizde oluşan bir problem bu hataya sebep olabilir. Klavyenizin kablo soketi yerine tam olarak oturmamış olabilir. Böyle bir durumda F1 e basarak devam eder ya da gerekli kontrolleri yaparsınız.
Donanım Hatası (Hardware Monitor Error): İşlemcinin aşırı ısınması ya da fan devrinde bir problem olması durumunda bu hatayı alabilirsiniz. Bios’tan ilgili değerlere göz atarsanız sorun hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Disket Sürücü Hatası (Floppy Error): Her ne kadar günümüzde artık disket sürücü ya da diğer adıyla floppy disk kalmadıysa da bu konuya değinmekte fayda var. Disket sürücünüz takılı değilse ama bios’ta tanımlı ise, kablosunda problem varsa vb. bu hatayı alabilirsiniz.
HDD Hatası: Ide kanallı HDD’lerde bilgisayar açılışında boot yerleşiminde master olarak tanınmadığı durumlarda çıkan hata mesajıdır. (Wait For ‘F1’ If Error) Bios ekranında Boot ayarlarını kurcalayarak çözüme kavuşabilirsiniz.
Bios versiyonları hemen her bilgisayarda farklı olabileceğinden/olduğundan çok fazla ayrıntıya değinmedim. Problemsiz bilgisayarlarınız olması dileğimle… (: